Boks

Mike Tyson jednom priznao tko je najsnažniji boksač s kojim se borio: Boljelo me satima nakon borbe…

Boksačka legenda Mike Tyson je tijekom karijere dijelio ring s mnogim velikim boksačima, no jedan je po snazi bio ispred ostalih.

Iron Mike se gotovo uvijek borio protiv krupnijih boksača tijekom svoje slavne karijere, u svaki dvoboj je ulazio odlučno, neumoljivo pritiskao i nerijetko mu je bio dovoljan jedan udarac kojim bi nokautirao protivnike.

Fizički najveći suparnik s kojim se Tyson borio bio je Kevin McBride (198 cm i 123 kg). Bio je to Mikeov posljednji profesionalni meč (lipanj 2005.) u kojem je izgubio prekidom nakon šeste runde.

Mnogi teškaši ističu kako su Lennox Lewis i Evander Holyfield među najsnažnijim protivnicima s kojima su se borili, no ne i za Mikea Tysona.

Naime, još prije desetak godina u razgovoru za Ring Magazine, bivši svjetski prvak teške kategorije (50-6, 44 KO, 2 NC) priznaje kako je najsnažniji boksač s kojim se borio bio Kubanac José Ribalta.

– Taj José Ribalta bio je vrlo jak u klinču i stalno je stajao uz mene – rekao je Mike Tyson, te dodao kako je Ribalta imao najčvršću bradu od svih protivnika:

– Udario sam ga svugdje, a on je sve to stoički primao i trpio. I stalno se vraćao po još.

Meč između Tysona i Ribalte održao se u kolovozu 1986. godine, a Mike je pobijedio prekidom u posljednjoj, desetoj rundi.

U tom meču Iron Mike je uputio 220 udaraca i rušio ga tri puta, a sredinom desete runde sudac je prekinuo dvoboj.

Nekoliko mjeseci kasnije Tyson je prekidom u drugoj rundi svladao Trevora Berbicka i postao najmlađi svjetski prvak u teškoj kategoriji svih vremena u dobi od 20 godina i 145 dana.

– Ribalta je bio borac koji me, za razliku od Greena i Tillisa, dobro namučio. Trebao sam se dobro angažirati kako bih ga pobijedio. Osjećao sam mučninu od silnih Ribaltinih udaraca po tijelu. Boljelo me satima nakon borbe… Nikad više nisam osjetio toliku količinu boli – priznao je Mike Tyson u svojoj autobiografiji.

Odgovori

Back to top button