Boks

Eddie Hearn o odluci da se osobe s muškim kromosomima natječu sa ženama: Svijet je malo poludio

U Parizu su u tijeku Olimpijske igre na koji uspješno nastupaju i hrvatski sportaši. Dosad smo osvojili dvije medalje, judašica Barbara Matić postala je olimpijska pobjednica, a strijelac Miran Maričić okitio se broncom.

Naš boksač Gabrijel Veočić izborio je četvrtfinale u kategoriji do 80 kilograma i u petak (iza 17 sati) ga čeka dvoboj protiv Dominikanca Cristiana Javiera Pinalesa, koji je izbacio prvog nositelja Kineza Tanglatihana Tuohetaerbiekea.

A već je nekoliko dana jedna od glavnih tema u olimpijskim krugovima odluka MOO-a koji je dopustio nastup dvjema boksačicama, a koje nisu prošle test spolnosti na posljednjem Svjetskom boksačkom prvenstvu u New Delhiju.

Međunarodni olimpijski odbor je svima sugerirao okvire po kojima bi trebali postupati, a kriterije je ipak prepustio svjetskim federacijama izmičući se od teških odluka.

No jednu takvu, proturječnu, ipak su donijeli, a to je da Alžirka Imane Khelif (57 kg) i Tajpežanka Lin Yu Ting (66 kg) mogu nastupati na ženskom boksačkom turniru u Parizu.

A po Svjetskom boksačkom savezu obje imaju muške kromosome ali i razinu testosterona iznad biološki uobičajene za žene.

Poznati boksački promotor Eddie Hearn oštro je osudio tu odluku.

– Ne znam je li oko toga uopće trebamo raspravljati. Ne poznajem dovoljno situaciju i sportaše, ali jedino što ću reći je da, po mom mišljenju, ako ste rođeni muško, ne biste se trebali natjecati protiv žena – rekao je Eddie Hearn i dodao:

– U sportu u kojem možete ozlijediti protivnika i nanijetu mu ozbiljnu štetu to apsolutno nije u redu. Možda u nekim drugim sportovima je to u redu, ali u boksu nikako, to je moje mišljenje. Svijet je malo poludio i zdrav razum je stvar prošlosti.

Odgovori

Back to top button