Boks

Saudijci žele proširiti biznis organizacijom boksačke lige

Saudijska Arabija je zadnjih godina organizirala nekoliko velikih boksačkih priredbi, a sada je objavljeno kako njihov Javni investicijski fond (PIF) pregovora o organizaciji nove boksačke lige.

Turki Alalshikh, glavna osoba zadužena za sport i zabavu u Saudijskoj Arabiji, u zadnje je vrijeme boksačkim fanovima priredio mnogo nezaboravnih trenutaka dogovorivši desetak velikih borbi.

Svakako na prvom mjestu treba istaknuti nedavni okršaj za apsolutnog prvaka teške kategorije u kojem je Oleksandr Usyk pobijedio Tysona Furyja, a tu su još i nastupi Anthony Joshua, Deontay Wilder, Dmitrija Bivola, Francisa Ngannoua…

Boksačka uzbuđenja se nastavljaju. Los Angeles će u kolovozu biti domaćin fantastične priredbe koju predvodi okršaj između Terencea Crawforda i Israila Madrimova.

A onda nas u rujnu na Wembleyu čeka spektakularan povratak Anthonyja Joshue vjerojatno u meču protiv Daniela Duboisa koji je nedavno svladao našeg Filipa Hrgovića u borbi za IBF-ov pojas privremenog prvaka..

No čini se kako Saudijska Arabija sada želi to podići na višu razinu, nakon što je Reuters izvijestio da je Javni investicijski fond (PIF) u pregovorima s nekim boksačkim promocijama o stvaranju nove lige.

‘PIF želi napraviti dogovor s nekim promocijama oko zajedničkog ulaganja u sport i organizirati ligu koja bi sadržavala više boksačkih mečeva’, rekao je za Reuters jedan anoniman izvor, te dodao:

‘Nekolicina vodećih promotora, uključujući Matchroom Boxing i Golden Boy Promotions, sudjeluju u raspravi, a taj bi posao, bude li zaključen, mogao vrijediti četiri do pet milijardi dolara. PIF želi okupiti glavne organizatore sporta, u kojem bi on imao manji udio’.

Stvaranjem boksačke lige, natjecanje bi funkcioniralo na sličan način na koji UFC djeluje u MMA-u, gdje se najbolji borci natječu u jednoj organizaciji.

Boks je postao vrlo privlačan za PIF-ova ulaganja, koji je već osigurao poslove u nogometu, golfu i Formuli 1.

Odgovori

Back to top button